Lyx i norr

Lyx i norr

Vackert norrsken
Den här gången tänkte jag att vi ska titta närmre på vad det finns för lyxiga hotell uppåt i landet. Närmare bestämt i Kiruna, Lapplands största stad och Sveriges nordligaste kommun. Även kallat midnattssolens land!

Det allra mest kända hotellet i Kiruna är förmodligen ishotellet i Jukkasjärvi. Ett spektakulärt hotell med rum byggda is. Mindre känt är kanske att det även finns vanliga rum på hotellet, så kallade varmrum. Samtliga varmrum är inredda i nordisk stil.

Kallrummen är dekorativt inredda med isskulpturer och med dekorativa mönster och figurer utmejslade ur isen. I alla rum finns sköna sängar med renfäll och sovsäck. I de flesta rum ingår delat badrum och bastu. Men har du riktigt mycket pengar kan du boka Deluxesviterna som har privata badrum i anslutning till rummet.

När man sover i kallrummen på ishotellet så ingår väckning med varm lingondricka på sängen. En lite annorlunda tradition!

Någon jacuzzi eller privat bastu finns inte på ishotellet i Jukkasjärvi. Men det finns en gemensam relaxavdelning med bastu. På detta hotell ligger lyxen framförallt i konsten och den annorlunda upplevelsen.

Icehotel som hotellet egentligen heter, ligger vid Torne älv cirka två mil ifrån Kiruna centrum. Den som reser utan bil kan boka transfer via hotellet.

Hotel Arctic Eden

Ett lite mer traditionellt alternativ och mer centralt alternativ är Hotel Arctic Eden. Där kan du boka in dig i den samiska sviten som har både jacuzzi och bastu på rummet. Vill du sätta ytterligare guldkant på vistelsen kan du boka bröllopssviten som förutom jacuzzi och bastu också har massagedusch på rummet.

Alla rum på Arctic Eden har dessutom golvvärme.

På hotellområdet finns också tillgång till en liten relaxavdelning med pool och bastu samt ett litet gym. Om man vill kan man förboka massage under vistelsen.

Äter gör man antingen på stan eller i hotellets restaurang.

Arctic Eden ligger alldeles i närheten av Kiruna Centrum, men inte mitt i själva centrum.

Om Kiruna

Även om Kiruna är största staden i norr så är den långt ifrån någon storstad om man ser till antalet invånare som ligger kring 17 000 personer. Tittar man istället på stadsytan är Kiruna gigantiskt och en av de största städerna i Sverige. Är du mer intresserad av en storstadsresa? Kolla då in det här tipset på hotell i Stockholm.

Förutom hotellvistelsen finns massor av aktiviteter att ägna sig åt i Kiruna. Man kan till exempel åka hundspann, fiska, paddla och mycket mer. Har du tur kanske du får uppleva norrskenet.

Till Kiruna kan man ta sig via flyg. Kiruna Airport, heter flygplatsen. Både SAS och Norwegian flyger till Kiruna. På flygplatsen finns både souvenirshop och restaurang/café där man kan äta och dricka i väntan på avgång.

Man kan också resa till Kiruna med tåg, buss eller bil.